AnnaLaaksonen Asiasta ja vähän asian vierestäkin

Alkeis-, perus- vai sittenkin täystaitokurssi?

Googlettelen innolla erilaisia kursseja ja työväenopiston opinto-ohjelmakirjanen on jo koirankorville selattu. Tähän ikään mennessä olen monille kursseille osallistunutkin kirjon ollessa varsin laaja vegaanibrunssista vektorigrafiikkaan. Ruokakurssilaisista kaikki osallistujat ovat olleet kutakuinkin saman tasoisia maallikoita mutta muutoin olen saanut useammankin kerran hämmästellä osallistujien motiiveja etenkin alkeis- ja peruskursseilla.

 

Saako jo pidemmän aikaa projektipäällikkönä toiminut henkilö irti mitään uutta kurssista, joka antaa "työkaluja projektinhallinnan perusteisiin ja periaatteisiin" ja jossa käsitellään mm. projektin asettaminen, projektipäällikön toimenkuva ja projektisuunnitelman laatiminen?

 

Entäpä mitä hyötyy vuosikaudet toimittajana ja kirjailijana töitä tehnyt luovan kirjoittamisen peruskurssista?

 

Tai kokeeko diginatiivi oikeasti hyötyvänsä sosiaalisen median perusteista?

 

Ehkä ajattelen liian kapeasti ja mustavalkoisesti, mutta eivätkö alkeis- ja peruskurssit ole tarkoitettu heille, joilla ei ennestään ole perustietoja käsiteltävistä asioista? Mitä useampi taitava ammattilainen kurssille osallistuu, sitä harvempi aloittelija mahtuu mukaan ja näin kallisarvoiset pohjatiedot jäävät heitä saamatta. Luulisi ammattilaisten sitä paitsi turhautuvan meidän ensikertalaisten joukossa, kun heille tutut asiat käydään läpi yhä uudestaan ja uudestaan.

 

Itse kokisin oloni kotoisammaksi peruskurssilla, jos osallistujien lähtökohdat olisivat oikeasti suurin piirtein samalla viivalla. Väistämättä tulee nimittäin välillä tunne, ettei osaa eikä ymmärrä mitään enää yhtään mistään, kun joku besserwisser kysäisee opettajalta asiaa, joka opettajan vastauksen mukaan "käydään yleensä läpi vasta jatkokurssilla, mutta voinhan minä sen nyt nopeasti näyttää".  Ja niin se nopeasti näytettävä asia syö sekä työaikaa kurssin varsinaiselta aiheelta että motivaatiota meiltä, jotka viimeistään siinä vaiheessa olemme jo pudonneet kärryiltä.

 

Toinen jatkuvan hämmästelyni aihe on peruuttamatta jättäminen, jos syystä tai toisesta ei pääsekään kurssille. Eräänkin kerran olen istunut kurssilla, jolle tusinasta ilmoittautuneesta on saapunut paikalle vain kahdeksan-yhdeksän. Loput loistavat poissaolollaan ja jonotuspaikoilla olevat taatusti kiristelevät hampaitaan, kun jäävät ilman himoitsemaansa oppia vain siksi, että peruutus on näiltä muutamilta jäänyt tekemättä.

 

Nyt juuri on meneillään ilmoittautumisaika useaankin eri opinahjoon. Tehdään ryhtiliike, ilmoittaudutaan oikeantasoisille kursseille ja perutaan ne, joille ei osallistutakaan. Saadaan oppimisen iloa kaikille!

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Juhani Nurminen

"Tehdään ryhtiliike, ilmoittaudutaan oikeantasoisille kursseille ja perutaan ne, joille ei osallistutakaan. Saadaan oppimisen iloa kaikille!"

No siitäpä se ilo irtoaa. Ilmoittaudun itsekin kaikentasoisille kursseille ja sitten perun. Väliäkö sillä jos minun takiani tuli paikat täyteen - nothing.!

Mainos

Netin kootut tarjoukset ja alennukset